1.9 C
Nederland

Vogels herkennen: buizerd vs. wespendief

Meer..

In de Nederlandse natuur zijn de buizerd en de wespendief twee roofvogels die vaak verward worden vanwege hun gelijkenissen in uiterlijk. Dit artikel helpt je om deze vogels beter te herkennen, zodat je ze gemakkelijker uit elkaar kunt houden.

Buizerds in Nederland

De buizerd is de meest voorkomende roofvogel in Nederland. Ze zijn het hele jaar door aanwezig en kunnen vrijwel overal in het land worden aangetroffen. Buizerds staan bekend om hun geduldige houding terwijl ze op paaltjes zitten te wachten op een prooi, meestal muizen. Tijdens het vliegen maken ze vaak een kenmerkend ‘miauwend’ geluid. Ze broeden vooral in het buitengebied waar meerdere bomen bij elkaar staan.

De zomergast: Wespendief

De wespendief is een zomergast en komt naar Nederland van begin mei tot in september. Tussen deze periode verblijven ze in de regenwouden van Afrika. Wespendieven zijn stiekeme broedvogels die vooral te vinden zijn in grote bossen. Zoals de naam al suggereert, voeden ze zich hoofdzakelijk met wespenlarven, aangevuld met af en toe een muis, een jonge vogel of soms zelfs een kikker.

Kenmerkend voor de Wespendief zijn de gele ogen en kleinere snavel.

Onderscheidend vermogen: ‘Jizz’ en uiterlijke kenmerken

Om deze twee vogels beter te kunnen onderscheiden, is het belangrijk om te letten op hun ‘jizz’, oftewel hoe ze overkomen qua grootte en vorm. Buizerds zijn relatief compacte roofvogels met brede vleugels en een korte staart. Wespendieven daarentegen hebben in vlucht vooral langere en rondere vleugels en een langere staart, die ‘vol’ lijkt wanneer gespreid.

Verschillen tussen buizerds en wespendieven

  • Vliegbeeld: Wespendieven hebben langere vleugels en een langere staart in vergelijking met buizerds, waarbij de staart even lang is als of zelfs iets langer dan de breedte van de vleugels. De staart van wespendieven kantelt vaak, vergelijkbaar met een wouw.
  • Vleugelvorm: Buizerdvleugels zijn meer evenwijdig breed, terwijl die van wespendieven ronder of ‘roeispaanvormig’ zijn.
  • Jonge wespendieven: Jonge wespendieven hebben een meer S-vormige achterrand van de vleugel en lijken daardoor iets meer op buizerds.
  • Koppositie: De kop van een wespendief steekt meer uit en wordt vaak opgericht tijdens de vlucht, bijna alsof de vogel over zijn schouder kijkt.
  • Vleugelslag: Wespendieven hebben een wat langzamere en soepelere vleugelslag dan buizerds.

Met een geoefend oog en kennis van deze verschillen kun je buizerds en wespendieven beter van elkaar onderscheiden en meer genieten van het observeren van deze majestueuze roofvogels in de Nederlandse natuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste berichten