IJsvogels zijn prachtige vogels met een unieke uitstraling, maar hun naam is wat misleidend. In tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden, zijn ijsvogels helemaal niet winterhard en haten zelfs ijs. Als het vriest, zijn vooral de mannetjes in gevaar omdat ze het hele jaar hun territorium bewaken. Tijdens de laatste winter was er gelukkig weer relatief weinig vorst, waardoor het aantal broedvogels toenam en de kans om ijsvogels te zien groter werd.
De ijsvogel is meestal te herkennen aan zijn schel fluitende roep, voordat hij ineens op een overhangende tak boven het water verschijnt. Zijn veren glinsteren als pareltjes en zijn feloranje borst, spierwitte keel en halsvlekken, vooral samen met zijn hemelsblauwe rug, zijn adembenemend om te zien. Dan ineens duikt hij met een plons in het water en even later zit hij weer op dezelfde tak met een visje in zijn snavel. Als een blauwe flits schiet hij over het water.
IJsvogels zijn echter afhankelijk van gevoelige factoren voor hun overleving, zoals helder visrijk water en steile wanden om in te broeden. Een lange vorstperiode kunnen ze vaak niet overleven. Als het water waar ze graag vissen bevriest, hebben ijsvogels een probleem. Ze blijven graag dicht bij waar ze zijn geboren en vooral mannetjes zijn extra kwetsbaar omdat ze hun territorium het hele jaar bewaken. Met hun kleine lijfjes kunnen ze niet lang zonder voedsel en zullen ze snel het loodje leggen.
Kijktip
Komende week wordt flinke vorst voorspeld, wat betekent dat veel open water zal bevriezen. IJsvogels zullen op zoek gaan naar stromend en dus open water, zoals in een sluis of stromende beek. Als je geluk hebt, zie je er dan misschien meerdere vogels bij elkaar. Maar let wel op dat je ze van een grote afstand bekijkt, want ze hebben juist nu alle energie nodig om te overleven.